Mässingsram till skärm

10 frågor att ställa innan du anlitar en skyltbutik

Vill du anlita ett skyltföretag för ett jobb finns det många saker att ha koll på innan du påbörjar arbetet. Det handlar i första hand om att lära känna företaget och säkerställa att de verkligen kan tillgodose dina behov och önskemål. Här på denna sidan kan du läsa om 10 frågor som är bra att fråga innan du anlitar en skyltbutik.

 

Vilken typ av skyltar erbjuder skyltbutiken?

En butik kan ha ett generellt utbud av mindre skyltar för privatpersoner, exempelvis WC-skylt eller skylt som visar vart nödutgången finns. Ett skyltföretag kan även erbjuda större skyltar, exempelvis de du ser monterade på hustak och fasader.

Tillverkar företaget skyltarna eller görs de av någon annan?

Om företaget är en återförsäljare är det högst sannolikt att de köper in sina skyltar från ett annat företag. Det är inget fel på det, men om du vill ha en skräddarsydd skylt med exklusiva material och med speciella dimensioner blir det svårt att beställa från butiken utan du bör då istället vända dig till en skylttillverkare.

Erbjuder skyltbutiken skräddarsydda skyltar?

Företag som tillverkar sina egna skyltar kan oftast tillverka en skylt exakt efter de dimensioner och material du som kund vill ha.

Hur länge har företaget varit verksam i branschen?

Det är skillnad mellan företag som funnits i branschen i flera år och har mängder av goda referenser jämfört med nystartade företag som inte alls varit verksamma lika länge. Skillnaderna kan visa sig på flera sätt men brukar märkas i priset och kvaliteten främst.

Passar företagets skyltning just dina önskemål?

Om du bara behöver en enklare skylt till hemmet, eller flera småskyltar till sommarstugan, kan så gott som alla skyltbutiker passa bra. Behöver du däremot graverade skyltar eller andra lite mer specialiserade tjänster blir listan på passande företag genast mindre. Om du behöver graverade skyltar av högsta möjliga kvalitet, kanske i en ovanlig storlek och dimension, kanske det bara finns ett företag som har det du behöver.

Är skyltbutiken välinformerad om de senaste trenderna inom skyltning och marknadsföring?

Detta är en lite svårare fråga att få svar på. Företaget som får frågan kan helt sonika svara ja. Det kan i praktiken betyda att företaget känner till trenderna men inte följer dessa. Det kan även betyda att skyltbutiken har stenkoll på trenderna och även anpassar verksamheten utefter vad som händer i branschen. Företagen som har koll på vad som händer i omvärlden kan även informera dig om nya trender, regler eller ändringar som berör just ditt fall. Det kan till exempel handla om miljövänliga logoskyltar, skyltning i ett specifikt material eller något helt annat.

Har företaget utfört liknande skyltning tidigare?

Om företaget kan visa att de redan har gjort ett snarlikt jobb tidigare, och med ett bra resultat, är detta ett stort pluspoäng.

När utfördes denna skyltning?

Om det var flera år sedan så kan det vara bra att undersöka varför de inte har några nyare referenser. Väldigt nya referenser visar att företaget har fullt upp och är populära, vilket är en bra egenskap.

Hur jobbar företaget med miljö och kvalitet?

Företag som tar miljö- och kvalitetsfrågor seriöst kan omedelbart ge dig ett bra och tydligt svar på detta. Får du däremot ett svar som tyder på att de inte riktigt tänkt på detta kan det vara läge att överväga andra alternativ.

Hur mycket tar företaget för just din skyltning?

I många fall är det just skyltpriser som avgör vilken skyltbutik du väljer. Det är värt att tänka på att det finns andra faktorer som är minst lika viktiga, exempelvis tillförlitlighet och kvalitet. Oavsett om du köper stilrena inomhusskyltar eller lysande uteskyltar är det viktigt att dessa håller hög kvalitet och att företaget bakom skyltarna arbetar med miljön i åtanke.