Bra att känna till om lasergravyr på glas
Om du har höga krav på kvalitet och vill ha en eller flera speciella skyltar kan lasergravyr vara något för dig. Det finns många fördelar med att välja denna metod. Vi går igenom olika saker som är bra att känna till innan du gör en beställning.
Vad är lasergravyr?
Gravering med hjälp av laser är en populär och modern metod eftersom den ger ett snabbt och exakt resultat. Metoden går att använda på de flesta material, från trä, plast och glas till hårda metaller. Man behöver inte använda några kemikalier eller beläggningar när man ska gravera med en laser, något som gör gravyrmetoden till en utmärkt metod för dig som är mån om miljö och kvalitet.
Hur utförs lasergravyr på glas?
Precis som namnet antyder används en laser, vilket är en intensiv och koncentrerad ljusstråle som bränner ytlagret på det material som ska graveras. Lasern bränner bort material, något som skapar ett mörkt märke och en urgröpning. Djupare gravyr ger djupare urgröpning eftersom lasern bränner bort och förångar materialet.
Olika ytor som passar för lasergravyr
Det som kan brännas kan även graveras. Det innebär inte bara organiska material som trä utan även textilier, papper, kartong och mycket mer. Lasergravyr på glas är ett vanligt förekommande uppdrag och det är lätt att förstå varför. Den resulterande skylten är inte bara tydlig att läsa, den ser även exklusiv och lyxig ut om graveringen utförs på rätt sätt.
CO2-laser och Nd:Yag-laser
Vanligtvis används två lasertyper när det kommer till graverade skyltar. Den ena är koldioxidlasern, en av de tidigaste gasbaserade lasrarna och även en av de mest användbara. Koldioxidlaser är ett utmärkt sätt att snabbt gravera olika objekt med. Faktum är att den används för mer än bara gravyr, den har även använts inom industribranschen för att skära och bearbeta material samt inom hälsobranschen för att behandla vissa hudsjukdomar. CO2-laser kan även användas vid lasergravyr av glas.
En CO2-laser används vanligtvis för de flesta jobb utom metall och vissa plastmaterial, där används istället Nd:Yag. Detta är en av de vanligaste diodlasrarna och den ger vanligtvis ifrån sig en infraröd laser med en våglängd på 1 064 nm. Förutom lasergravyr som användningsområde så förekommer den även hos olika behandlingar, från ögonoperationer till tandvård. Nd:Yag-lasern används även inom det militära och hos olika industrier. Tillsammans täcker dessa två lasrar så gott som alla material som du vill kunna gravera på ett snyggt sätt.
Hitta lasergravyr i Stockholm
Är du på jakt efter ett företag som utför lasergravyr i Stockholm så har du hittat rätt. Det är en stor fördel att välja ett företag med lång erfarenhet av att tillverka alla typer av skyltar, både av högsta kvalitet och i stora volymer. Vill du veta mer om dessa tjänster eller om lasergravyr kostnad, hör bara av dig så berättar vi gärna mer.