Hänvisning med träskyltar

Träskyltar har använts för wayfinding sedan hundratals år tillbaka, troligen för att trä var ett av de första materialen vi bemästrade att ändra form på. Att visa vägen med hjälp av träskyltar lever kvar än idag och används flitigt. Detta trots att vi har lärt oss att forma andra material som både åldras långsammare och som kräver mindre eftervård. Dock finns det flera fördelar med klassiska träskyltar och dess åldrande.

Oavsett vad för typ av skylt du behöver, vilken bransch du än jobbar inom, om det är för inomhus- eller utomhusbruk, eller vad för material du föredrar så kan vi på Holmquistsign hjälpa dig.

För- och Nackdelar med träskyltar för Wayfinding

Fördelar

Träskyltar ger ett genuint och mjukt intryck samt är inte så dyra att tillverka i jämförelse med skyltar i andra material. Träskyltar är dessutom enkla att återvinna och kan behandlas så att de håller sig snygga, trots väder och vind, under flera år.

Allt för ofta att lämnas skyltar kvar i naturen. Detta sker ofta i samband med att naturleder blir opopulära eller helt enkelt inte tas hand om och skyltar för hänvisningsskyltar lämnas helt utan underhåll. För att undvika att detta har en negativ inverkan på naturen kan man välja att använda sig av organiska material, så att de på så vis kan återvinna sig själva när dess funktion har upphört. Här är träskyltar ett bra exempel eftersom de förmultnar vid upphörande underhåll, medan material som metall rostar och kan lämna både gifter och vassa kanter efter sig. Detta gäller även de spikar som ofta används i träskyltar och man bör därför använda sig av träplugg för optimal nedbrytning.

Nackdelar

Träskyltar påverkas mer av väder och vind än skyltar som exempelvis tillverkas i metaller och vissa plaster. En träskylt som hänger utomhus utan lack eller annan behandling blir gråaktig efter ca 1-2 år, medan en skylt som behandlas klarar sig i ca 3-5 år, beroende på vart den hänger och hur den vårdas. På Holmquistsign ser vi alltid till att behandla dina träskyltar så att de får en så lång livslängd som möjligt. Vi hjälper dig dessutom med underhåll av dina skyltar, så att de håller sig snygga och tydliga.

När behöver man wayfindingskyltar?

Hänvisningsskyltar används både utomhus och inomhus i exempelvis större byggnader och anläggningar som hotell och köpcentrum. Syftet med hänvisningsskyltar är att hjälpa personer att hitta rätt och ta sig dit de ska, oavsett om de är på en vandringsled i fjällen eller om de vill hitta till hotellrestaurangen. Wayfindingskyltar kan dessutom bli ett snyggt komplement till den befintliga inredningen och ge besökare en bättre upplevelse av platsen.

Vanliga material som används för att tillverka hänvisningsskyltar utöver trä inkluderar bland annat glas, aluminium, mässing, koppar och rostfritt stål. Hos oss på Holmquistsign kan du dessutom välja bland ett brett utbud av digitala tryck och foliedekorationer som vanligtvis placeras på glasdörrar och fönster i syfte att vägleda och guida personer och kunder.

Anlita en expert

Holmquistsign erbjuder wayfinding konsultation såväl som tillverkar alla hänvisningsskyltar för utomhus– och inomhusbruk i vår egen fabrik. Kontakta oss så hjälper vi dig skapa lättnavigerade miljöer för dina kunder.