Lär dig mer om våra material

Det finns mycket man behöver tänka på när man ska beställa nya skyltar. Vare sig det rör sig om kontoret, hotellet, restaurangen eller till stora fasader för att nämna några platser. Det gäller att bestämma material, storlek och design noggrant. När det gäller skyltar som ska sitta utomhus är det såklart viktigt att välja ett material som är väderbeständigt och hållbart över tid. Viktigt att tänka på är att alla material kommer att ändra utseende med åren av väder och vind.

Material som koppar och brons är det faktiskt så att tidens tand till och med gör skylten vackrare med åren, medan material som bland annat trä, plast och vissa aluminiumlegeringar behöver bytas ut eller fräschas upp efter en tid.

Olika material för skylttillverkning

En skylt kan tillverkas i alla material, men de vanligaste materialen är olika metaller, glas, plast och trä. Såklart har alla material både för- och nackdelar och priset skiljer sig mycket mellan olika material. Materialen reagerar olika beroende på vilken sorts gravyr man tänker sig.

Trä

Trä är ett vackert och miljövänligt material som är mycket lätt att arbeta med. Dock är det ett mjukt material som lätt kan skadas och kommer att förändra utseendet över tid när vid placering ute. Trä går bra att fräsa, lasergravera, printa och lackera.

Plast

Plast är mycket formbart och går att göra egentligen vad man vill med. Plexi finns i olika varianter, bland annat gjuten och extruderad. Gjuten akryl passar bättre för att gravera på. Ett mjukt material som går att lasergravera, printa och lackera på.

Glas

Glas är ett snyggt och stilrent material som i alla former. Det går utmärkt att printa, lasergravera samt lackera.

Aluminium

Aluminium är lättarbetat och snyggt material som passar bra ute som inne. Materialet kan dock missfärgas över tid utomhus och är känsligt för repor. Det går att gravera, svetsa, printa och lackera. Det kan även eloxeras.

Stål

Stål är ett mycket starkt och tåligt material. Det finns en mängs olika legeringar, bland annat rostfritt stål. För bättre hållbarhet och utseende för utomhusbruk rekommenderas varmvalsat stål. Många väljer att en rostbehandling för naturlig åldring. I dessa fall görs graveringen efter rostbehandlingen. Det går utmärkt att gravera, svetsa, lackera och printa på stål.

Mässing och koppar

Mycket exklusiva material och kostar därför mer. Ett perfekt val när man vill förmedla en lyxig känsla. Mässing och koppar går mycket bra att fräsa, gravera och printa. Går att polera för att skapa en blank yta, plastad samt möjlighet att välja halv- eller helhård.

Brons

Brons är ett extremt hårt material, och därför ett dyrare alternativ. Men utseendet är mycket vackert och kommer att åldras med stil. Det går bra att fräsa och gravera materialet.