Mässingsskyltar gravyr – klassisk och snyggt intryck

Många anser att mässing är det snyggaste och mest klassiska materialet att tillverka skyltar i. Mässingsskyltar med gravyr ger ett elegant intryck, kanske det mest eleganta av samtliga skyltmaterial. Det vanligaste användningsområdet för mässingsskyltar är dörrskyltar, skyltar för hotell, entréskyltar och skyltar för hissar.

Tillverkningen av skylt i mässing

Gravyr är en klassisk teknik med mycket gamla anor. Även om man inte längre graverar för hand ger det fortfarande ett snyggt och klassiskt intryck. En skyltmakare som arbetar med mässing måste behandla skylten med stor omsorg och försiktighet. Mässing är mycket mjukt för att vara en metall och minsta felsteg kan innebära att skylten måste skrotas och många timmars arbete är förlorat. Att bemästra konsten att arbeta i mässing kan ta sin tid.

Efter att gravyren, det vill säga efter att fräsningen av skyltens text eller motiv är färdig, målas gravyren med en lackfärg som är mycket tålig. Det absolut vanligaste är att använda svart färg för att färglägga gravyren, men det går också att använda andra färger om man vill ha ett annat uttryck än det klassiska. Efter att lackfärgen torkat kan man lägga ett lager med klarlack som gör att skylten blir mer väderbeständig.

Välj skylt och fästmetod

När man väljer skyltar eller någon annan stad i Sverige är det viktigt att tänka på en hel del saker. Dels måste man tänka på omgivningen, passar skylten in med stilen i till exempel resterande del av lägenhetshuset. Man behöver också reflektera över hur stor skylten ska vara, mässingsskyltar är traditionellt ganska små och drar till sig blickar mer på grund av sitt utseende och lyster snarare än sin storlek. Fundera också över vilket material skylten ska fästas i. Om skylten ska sitta på en vacker trädörr som inte får skadas, en metalldörr som är svår att borra i eller på en annan hård yta så är en dubbelhäftande baksida att rekommendera.

För större skyltar är det nödvändigt att skruva eller spika upp skylten. För mindre skyltar, som till exempel en dörrskylt räcker det ofta gott och väl med att använda en dubbelhäftande baksida för att fästa skylten. Om skylten ska sitta utomhus och exponeras för väder och vind är det dock att rekommendera att skylten säkras med skruv eller spik.

Kontakta en tillverkare med erfarenhet

Holmquistsign tillverkar skyltar i Stockholm och har gjort det sedan 1937. Sedan starten för över 80 år sedan har företaget tillverkat skyltar i alla olika möjliga och omöjliga material och designer. Kontakta Holmquistsign om du vill investera i nya skyltar för din verksamhet, ditt hotell eller för er bostadsrättsförening, de hjälper er att hitta rätt design och utförande.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Holmquistsign.”