Ljusskylt.

Nå fram med ditt budskap med effektiv skyltning

Hur når man egentligen fram med sitt budskap på ett effektivt sätt? Den frågan brottas alla företag och organisationer med dagligen. Effektiv skyltning är något som verkligen kan ge rätt effekt, med ökad försäljning som följd. Det är ett väl beprövat grepp att skapa uppmärksamhet och highlighta produkter på ett bra sätt. En erfaren skyltmakare vet hur man kan tänka för att skapa effektiva skyltar.

Hitta rätt

Har man identifierat syftet att hjälpa kunder att orientera sig eller hitta rätt tydlighet viktigt. Dessa skyltar heter hänvisningsskyltar och har som uppgift att, som namnet antyder, hänvisa kunder till rätt plats eller produkt i en butik eller på ett hotell. Det är förutom designen viktigt att dessa skyltar är på rätt höjd och såklart inte sitta dolt för att synas optimalt. Storleken är också något att tänka på beroende på var och hur högt dem sitter.

Design

Använd ett snyggt och tydligt typsnitt för att vara lätt att läsa. Väljer man färgad bakgrund får man se till att texten syns mot den valda bakgrunden. Gäller det rena reklamskyltar är det viktigt utifrån företagets branding att det följer övrigt utseende för att betraktaren ska känna igen sig. Det är också vanligt att man väljer bilder och logotyper för att dra till sig uppmärksamhet.

Var kreativ

En gyllene regel är att en bra skylt ska sticka ut för att synas. Använd gärna starka och tydliga färger. Fasadskyltar och flaggskyltar är ett bra val eftersom dessa även sticker ut rent fysiskt, från en vägg syns dessa även från sidan. Materialet och formen på skylten kan man göra mycket roliga skyltar för att få fram en viss känsla. Titta även på omkringsittande skyltar i området för att få inspiration! Vill du till exempel skapa igenkänning av ett varumärke? Använd flera olika skyltar för en effektiv skyltning. Blanda till exempel olika sorters skyltar för bästa resultat – hänvisningsskyltar, fasadskyltar, namnskyltar och ljusskyltar. Kanske vill man satsa på en exklusiv och vacker skylt i koppar eller mässing eller en iögonfallande ljusskylt som lyser upp kvällsmörkret.

Att tänka på

Det är ofta minst lika viktigt att med skyltning för att skapa igenkänning och inte bara för att få uppmärksamhet. Om det tydligt framgår vilket varumärke man vill framhäva med hjälp av sin branding får man automatiskt en effektiv skyltning.
Ett tips är att tänka på helheten redan från början så blir det lättare att välja rätt design och material. Ett sätt är att använda olika typer av skyltar för att få större dynamik.