Stick ut med hjälp av visuell kommunikation

Visuell kommunikation har använts sedan förhistorisk tid. Allt från skyltar, grafisk design, kläder, bilder, marknadsföring och animeringar är just visuell kommunikation. Ditt företag kan dra nytta av visuell kommunikation för att skilja ut sig från mängden och bygga en visuell identitet som i slutändan kan ge fler kunder och stärka gemenskapen bland personalen.

Vad visuell kommunikation är

“Vad är visuell kommunikation?” är en vanlig fråga vi ständigt får höra då det i slutändan är ett väldigt brett område, och många är inte införstådda exakt hur stort det är. Visuell kommunikation syftar till all användning av visuella element för att framföra budskap och information till en publik. “Motsatsen” till visuell kommunikation är auditiv kommunikation, då sker kommunikationen genom ljud i form av till exempel tal, sång eller toner. 

Den visuella kommunikationen spelar en viktig del i den moderna människans liv och eftersom tid är pengar, kan synlig kommunikation hjälpa till att föra fram budskap på ett bättre, snabbare och enklare sätt. Något som företag kan dra nytta av för att stärka sitt varumärke.

Skillnaden mellan visuell kommunikation och visuell identitet

Det kan vara svårt att veta vad som skiljer synlig kommunikation från visuell identitet. Den visuella kommunikationen är till exempel företagets fasadskyltar, förpackningar, annonsering, designen på webbplatsen eller hur kontoret är inrett. Företagets visuella identitet ska visa vilka ni är, vad företaget står för och vart ni är på väg. Genom den visuella kommunikationen visar företaget också sin visuella identitet.

Skyltar ー Effektiv visuell kommunikation

Att använda sig av skyltar är både ett sätt att skapa visuell kommunikation och en tydlig identitet. När ett företag väljer skyltning är det förstås viktigt att skylten följer samma grafiska profil som all annan kommunikation. Att hålla sig till en vald färgskala och alltid använda samma grafiska element gör att kunder kan känna igen varumärket och bygga en relation till företaget.

För att visa världen att ditt företag finns är det en bra idé att ha en fasadskylt. Med en skylt på fasaden utanför får företaget en unik chans att visa vad ni står för. Ett företag som vill sticka ut kan välja en iögonfallande skylt med LED-belysning. Det företag som ge en känsla av lyx och elegans kan välja en fasadskylt i exempelvis brons eller mässing.

Olika sätt att använda kontorsskyltar för att skapa visuell kommunikation

Kontorsskyltar är ett enkelt sätt att skapa ett prydligt och välkomnande kontor ー både för personal och besökare. Ett kontor med tydliga skyltar visar att ni är ett seriöst, effektivt och strukturerat företag.

Så här kan företaget använda de olika typerna av kontorsskyltar för visuell kommunikation:

  • Hänvisningsskyltar. Den här typen av skyltar hjälper människor att hitta det rum, område eller person som de letar efter. Exempel på hänvisningsskyltar är exempelvis skyltar till väntrum, konferensrum, kontor och toaletter. Använd hänvisningsskyltar för att säga något om ditt företag ー namnskyltar i mässing ger en känsla av elegans och tyngd, medan skyltar i akryl kan tyda på att ni är ett seriöst, men jordnära företag. Det finns oändligt många sätt att variera en kontorsskylt.
  • Instruktionsskyltar. De här skyltarna förklarar vad personer får och inte får göra på specifika platser i byggnaden. Vanliga budskap på instruktionsskyltar är exempelvis ‘endast behörig personal’, ‘stäng av mobilen’ eller ‘här är rökning tillåten’. Använd gärna instruktionsskyltar för att säga något om företaget. Ett ledigare språk på skyltarna skapar en närhet till betraktaren medan ett byråkratiskt språk ger en känsla av distans och seriositet. Genom att ha skyltar med budskap som ‘parkera cykeln här’ eller ‘ladda elbilen här’ kan företaget visa att cykling uppmuntras eller att miljön är prioriterad.
  • Skyltar i marknadsföringssyfte. De här skyltarna är till för att pränta in företagsnamnet, en logga eller ett budskap. Skyltarna kan användas som dekoration på väggarna eller för att berätta om företagets värdeord. Inspirerande ord på väggarna kan hjälpa trötta medarbetare att hitta tillbaka till arbetsglädjen och ett välinrett kontor med snygga skyltar kan både imponera på kunder och locka nya förmågor till kontoret.

Låt oss hjälpa ditt företag att synas

Familjeföretaget Holmquistsign grundades redan 1937. Under årens lopp har vi hjälpt både företag och kommuner med visuell kommunikation. Vi erbjuder hantverksmässiga skyltar, skyltprogram, prover, projektering och montage. Tack vare vår långa erfarenhet har vi en unik kunskap om skyltdesign. För att säkerställa en hög kvalitet, tillverkas alla skyltar i vår fabrik i Norsborg. Kontakta oss så berättar vi mer om vad visuell kommunikation är och hur skyltar kan gagna ditt företag