Vikten av snygg skyltdesign

När det gäller skyltning är det mycket att tänka på! Först och främst behöver man ta hänsyn till den tänkta målgruppen för att nå fram på rätt sätt. Nästa skede är att välja material, färg och storlek. Ska skylten vara inne eller ute? Hur ska den synas – högt upp på en fasad för att synas framifrån eller kanske synas längs en gata? Som du märker är det en del att hålla reda på.

Här kan du läsa mer om skyltdesign.

Vilken är målgruppen och ändamålet?

För en effektiv skyltning är det viktigt att identifiera vilken målgrupp skylten ska rikta sig mot, och vad du vill åstadkomma med skylten eller skyltarna. Om det handlar om att locka människor till en butik, ett hotell eller liknade, handlar det om så kallad exteriör skyltning på fasaden eller vid ingången. För kontor, sjukhus eller inne på ett hotell så är det ren information eller hänvisningsskyltar du behöver (wayfinding) så människor kan hitta det de söker. Men exakt vad du behöver är det bara du som vet, därför är det viktigt med målgrupp och ändamål.

Utseende och design

När du bestämt dig för vad du vill åstadkomma så är det dags att fundera på utformning och design för att få bästa möjliga resultat. Det säger sig själv att för exteriör skyltning så behöver skylten synas tydligt för att fylla sitt ändamål. Troligen behöver du även tänka stort då den måste synas på håll. Det finns många sorters material för att få till olika känslor. Är det en butik eller hotell vill du troligen återspegla varumärkets identitet och känsla. Vanliga material är aluminium, rostfritt stål och akryl, men det finns också koppar, brons, mässing och trä om du vill ha lite mer exklusiv känsla. Sedan finns det olika varianter på gravyren, med eller utan färgfyllning.

Färg och form

Det går såklart också att laborera med formen, tillexempel rund eller oval för att sticka ut lite extra. Något som har blivit mycket populärt på senare år är belysta LED-skyltar som är mycket effektfullt, framför att på kvällen. Den klassiska neon-skylten är fortfarande mycket vanlig och ger en härlig retro-känsla. Vem minns inte neonskyltarna ”Tulo”, som sattes upp redan 1909, och ”Stomatol” i Stockholm på 50-talet?

Inspiration

Det finns oändligt mycket skyltar överallt idag, trots den digitala revolutionen vi är mitt i. Människor måste trots allt vara ute i samhället dagligen. Se dig omkring och få inspiration för just din skyltning. Det är endast fantasin som sätter gränsen!