Vår historia

Verkstaden på Skolvägen 13 i Enskede

Bakgrund

I slutet på 1800-talet, närmare bestämt 1896, föddes Harry Oscar Holmquist i södra Stockholm. 1937 lade han grunden för det som idag är Holmquistsign. Men vi tar det från början… Harry och hans hustru Henny bodde i en liten lägenhet på Skolvägen i Enskede med sina barn. På 1930-talet hade Harry en anställning på Osram som kringresande försäljare. Familjen Holmquist levde ett bra och tryggt liv med stabil ekonomi. Harry var tidigt aktiv i svenska scoutrörelsen. Med tiden skulle mycket förändras i familjen Holmquists liv.

Efter att under en tid känt av onormal trötthet och viktnedgång konstaterades det att Harry hade drabbats av sockersjuka, det som idag benämns diabetes. På den tiden var det en allvarlig sjukdom, med återkommande läkarbesök, långt ifrån dagens moderna medicinteknik, för att få in det livsviktiga insulinet i blodet. Detta gjorde att Harry fick avsluta sin anställning som kringresande säljare.

Holmquist Metallhantverk

Harry var tvungen att tänka om och hitta en ny inkomstkälla i livet. Efter en tid skaffade han ett arbetsbord i lägenheten där han började såga ut bokstäver till priser och utmärkelser åt scouterna. Det visade sig att han var mycket skicklig på sina metallarbeten och det dröjde inte länge förrän han hade gjort sig ett namn och fler och fler sökte sig till honom. Till slut räckte inte lägenheten till, så han fick hyra en källarlokal på 15 kvm i samma fastighet som bostaden. Där och då växte verksamheten och fick namnet Holmquist Metallhantverk. Hustrun Henny som arbetade på Televerket fick sköta bokföringen och även barnen Bertil och Alf arbetade då på företaget.

Affärerna blomstrade och behovet av större lokaler blev påtagligt, varför man 1957 flyttade till en verkstadslokal på Sockenvägen i hörnet vid Mellanvägen i Enskede. Där anställdes Stig och Lars som var de första anställda utanför familjen. De var företaget troget hela sitt arbetsliv och arbetade där från sena tonåren till pensionen.

Holmquist Metall & Gravyr AB

Harrys diabetes försämrades gradvis med åren och 1959 gick han till familjens stora sorg bort. Samma år tog änkan Henny tillsammans med sönerna Bertil och Alf över och 1960 bildades aktiebolaget Holmquist Metall & Gravyr AB. På 1960-talet graverade och tillverkade bolaget skyltar åt stora företag till Siemens, Alfa Laval, diverse symbolscheman för reningsverk, ställverk och till större processer där man behövde följa en produktionslinje. Man graverade även skalor för vred och till fartyg.

1967 hade verksamheten växt ur källarlokalen och flyttade till en nybyggd lokal på 200 m2 på Årsta Skolgränd 18. I området fanns vid den här tiden flera företag som arbetade med snickerier och metallsmide. Några av företagen har Holmquistsign fortfarande samarbete med än idag.

Verkstaden i källaren på Skolvägen i Enskede

Under 1980-talet i Årsta började den tredje generationen Holmquist att arbeta i företaget, bland annat Alfs söner Ulf och Björn. Bertils äldsta son och företagets nuvarande VD Jan började på företaget 1983 och tog över som rollen som VD år 1987. Under 1990-talet började Jans yngre syskon Dan och Eva att arbeta på företaget. Dan arbetar än idag som försäljningsansvarig.  

1986 började verksamheten automatiseras med den första CNC – styrda gravyrmaskinen från Lang. Fler och fler maskiner köptes in och från att ha varit ett mindre företag så ökade antalet anställda och så även omsättningen. På 1990-talet expanderade bolaget än en gång och lokalen byggdes ut. I samma veva började man arbeta med fler branscher så som hiss-, hotell- och företagslogotyper på skyltar.

1993 är en milstolpe i bolagets historia då Scandic Hotels anslöts som kund. Scandic är än idag vår största återkommande kund. Vi gör alla hotellets skyltar över hela Europa vilket vi är mycket stolta över.

2012 – Holmquistsign AB

Efter en kortare mellanperiod i en större lokal på Årsta Skolgränd 8 så flyttade verksamheten 2004 till en 1250 kvm stor lokal på Rotemannavägen i Alby, Botkyrka. År 2012 bytte bolaget namn till dagens Holmquistsign AB och håller fortfarande till i samma lokaler. 2020 var det sorg på Holmquistsign då  Harrys son och tidigare ägare Bertil Oscar Holmquist somnade in, 93 år gammal.

Under 2010-talet började den fjärde generationen av familjen Holmquist i bolaget: Sebastian, Josefine och Emilia. Sebastian och Emilia arbetar än idag på företaget.

Idag har Holmquistsign egna produkter som tagits fram i Cad och grafiska designverktyg, automatiserad produktion och är certifierade för ledningssystem ISO90001 och 140001.

Arvet från Harry är något som har hängt med verksamheten sedan starten 1937, nämligen att företaget aldrig tummar på den kvalitetskänsla som Harry Holmquist hade när han en gång startade verksamheten. Kunskap om material och service mot kunden är fortfarande en röd tråd i den ”Holmquistska” sättet att tillverka skyltar. Detta har gjort att Holmquistsign genom åren rönt stor framgång och är ett välmående företag med många stora och återkommande kunder.

Dagens Holmquistsign

Idag är företaget med sina 85 år Sveriges äldsta aktiva skyltföretag med ett trettiotal anställda. Vi har marknadens mest moderna maskiner som till exempel gravyrmaskiner, fräsmaskiner, smidesavdelning, våtlackeringanläggning, lasergravyr, UV-printer, polering och slip. Vi har lagerhantering av plåtar – aluminium, mässing, koppar, brons, rostfritt, varmvalsat, plexiglas, glas, plast, MDF och trä.

Vi är oerhört stolta över vår historia med gedigen erfarenhet, personligt engagemang, egen tillverkning i Stockholm och stort materialmässigt och tekniskt kunnande. Vi sköter allt helt utan mellanhänder; projektering, uppritning, produktion, leverans och montage. Vi har numera egen design, tekniska lösningar och samarbetar med erkända arkitekter och designers. Historien om familjeföretaget Holmquistsign fortsätter att skrivas.